laundry image

Sant eller usant i vaskerommet.

Hva skjer når vi vasker og tørker? Lær hva som er sant, usant og myter på vaskerommet!

– Håndvask i maskin kan ikke være like skånsomt som å vaske for hånd.

Jo, med dagens moderne maskiner skjer faktisk ikke den mest skånsomme håndvasken for hånd. Ny, intelligent vasketeknologi sørger for at du alltid får riktig vannmengde og skånsomt omdreiningstall. I tillegg til at det er upraktisk å vaske for hånd, bruker du også mer energi enn om du vasker i maskin. Det kan dessuten lett bli flekker av vaskemiddelet hvis det ikke løser seg ordentlig opp, og vaskemiddel er ikke spesielt hudvennlig for hendene. Til og med tørkeprogrammene er så skånsomme i dag at de trygt kan ta hånd om den mest ømtålige yndlingsgenseren.

Råd: Nå kan du vaske klær merket med håndvasksymbol i alle vaskemaskiner fra Bosch med ullhåndvaskprogram. Det er til og med skånsommere enn å vaske for hånd. Husk imidlertid at vaskeanvisningen gjelder. Skulle noe skje med tøyet, må du ha fulgt anbefalingen for å få medhold i butikken.

– Ullplagg tover seg hvis du kjører dem i vaskemaskin.

Nei, det gjør de nødvendigvis ikke. Ull er sårbar i våt tilstand, men det er ikke selve maskinen som får ullen til å tove seg og bli grov og hard. Hver lille ullfiber er dekket av små skjell, epidermiskjell, og når de ikke trives, sperrer de seg ut og risikerer å hekte seg i hverandre og filtre seg sammen. Hvorvidt ullen holder seg luftig og myk eller tover seg og blir hard, avhenger av flere faktorer. Uforsiktig mekanisk bearbeiding av våt ull er én, men det kan like gjerne skyldes feil type vaskemiddel, temperatursjokk eller en kombinasjon av begge. Bruker du en vaskemaskin fra Bosch som er merket med ullhåndvask, er det bedre å overlate ullhåndvasken til maskinen.

Bruk alltid vaskemiddel uten enzymer til ull og silke – egne vaskemidler er å få kjøpt. Velger du å vaske i maskin, må den ha et skånsomt ull-/håndvaskprogram. Tørkes flatt eller i tørketrommel – men ikke i tørketrommel uten egen ullkurv og ullprogram.

– Vasken blir ikke ren, hvitvasken blir gråaktig etter en stund.

Vask alltid hvite tekstiler for seg. Bruk vaskemiddel med blekemiddel, det vil si vaskemiddel for hvitvask, så bevarer du hvitfargen lettere. Vil du for eksempel gi lakenene en ekstra hvit glans, kan du innimellom tilsette litt blekesalt når du vasker. Blekesalt finner du sammen med andre vaskemidler i butikker med godt utvalg. Noen hvite plagg er farget hvite og må da vaskes med vaskemiddel for kulørtvask. Følg vaskeanvisningen på plagget.

– Klærne blekes mer når de vaskes i maskin.

Mange bruker samme vaskemiddel uansett type vask, og tenker ikke på at midlene ofte inneholder blekemidler. Sorter derfor alltid tøyet etter farge. Bruk vaskemiddel for hvitvask med blekemiddel til hvitvasken og vaskemiddel for kulørtvask til alt annet tøy.

– Hva er egentlig kjemisk rensing?

Kjemisk rensing betyr at tekstilene rengjøres på kjemisk måte, med andre væsker enn vann. Organiske løsemidler som løser opp fettet og transporterer vekk partikler uten å påvirke selve tekstilet. Det verken sveller, krymper eller krøller seg. Ikke en gang fargen blir påvirket. Metoden ble utviklet på 1800-tallet, og benyttes hovedsakelig på materialer som ikke tåler vann, som skinn, mokka og pels. Kjemisk rensing utføres i spesielle maskiner som både vasker og tørker. Kjemikaliene er ofte både helse- og miljøskadelige, og må håndteres med varsomhet. Kjemisk rensing med perkloretylen er det vanligste, men en skånsommere variant med hydrokarboner blir stadig vanligere. Det pågår en utvikling, og kjemisk rensing med kulldioksid eller vann er relativt nye og mer miljøvennlige metoder.

– Såpespon, grønnsåpe og soda er naturlige stoffer og egner seg best til ull.

Nei, slike løsninger er svært basiske og har oftere en høyere pH-verdi enn 10, noe som slett ikke er bra for ullfibrene. Det bryter ned proteinet i ullen. Når ull utsettes for en basisk løsning, sperrer den ut epidermiskjellene sine i protest. Disse hekter seg i hverandre og øker risikoen for at plagget tover seg. Særlig hvis det ikke er krympefri- eller superwashbehandlet.

– Ull er jo hår, så det beste må altså være å vaske med sjampo.

Ulempen med sjampo er at den ofte inneholder silikon, som legger seg som en hinne oppå ullfibrene.

– Ull trenger ikke å vaskes, det holder å lufte den.

Ull er vannavstøtende og smussavvisende i seg selv, og har en fabelaktig evne til å bli oppfrisket ved hjelp av oksygenet i luften. Smusset trenger ikke inn i selve ullfiberen, men holder seg på utsiden og faller deretter av. Derfor kan du gjerne bruke et ullplagg lenger enn et plagg av bomull eller syntetiske fibrer, som krever regelmessig vask. Men ull trenger også en vask innimellom!

Ullplagg har godt av en ullkur fra tid til annen. Det finnes lanolinsjampoer som både vasker og tilfører fett samt andre lanolinbehandlinger som gjør det enklere å bevare ullens opprinnelige egenskaper og mykhet. Midlene finner du i butikker med godt vareutvalg.

– Klærne krymper mer i tørketrommel.

Klær som tørketromles, gjør unna all krymping de to, tre første gangene de blir tørket. Også plagg som lufttørker, krymper, men krympingen skjer gradvis over lengre tid. Les gjerne vaskeanvisningen allerede ved innkjøp – der står det gjerne hvor mye plagget krymper.

– Klærne blir slitt i tørketrommelen, noe som vises på all loen som samles.

Det som sliter aller mest på klærne, er faktisk at vi har dem på oss (70-75 %). Deretter kommer slitasje fra nødvendig vask, hvor både vaskemiddel og maskin bidrar (20-25 %). Først på tredje plass kommer slitasje fra tørketrommel (mindre enn 10 %). Men du kan lett få inntrykk av noe annet når du rengjør filteret for lo. Tørketrommelen skiller effektivt ut de små løse fibrene i klærne allerede før tørkingen. På tøy som tørker hengende, blir de i stedet sittende på tøyet og faller av etter hvert. Det gjør at tekstiler som er tørketromlet, støver mindre.

– Det er ikke miljøvennlig å tørke plaggene i tørketrommel, for den bruker jo energi.

Det er riktig at det brukes mer energi enn om plaggene henges til tørk ute. Men henger du plaggene inne, må du kanskje skru opp radiatorer eller andre varmekilder ekstra for å varme opp luften og få tøyet tørt. Plagg som tørker ute, kan også trekke til seg pollen og forurensning som du drar med inn og kanskje til og med sover med. Noen tørketromler bruker mye energi.

Når du kjøper tørketrommel, er det viktig å vurdere flere faktorer som for eksempel energimerking, men også hvor mange kilo trommelen tar. Det er viktig å rengjøre alle filtre og spyle kondensatoren ren for at tørketrommelen skal opprettholde effektiviteten både med hensyn til ytelse og energi. Bosch har effektive tørketromler med 40 %, 50 % og 60 % lavere energiforbruk enn klasse A. Denne typen kalles tørketrommel med varmepumpeteknologi, og har kompressor og kondensator. På tørketromler fra Bosch er kondensatoren selvrensende, noe som gjør at det lave energiforbruket opprettholdes år etter år gjennom hele produktets levetid.

Kilde: Energimyndigheten/Konsumentverket /BSH

program symbols

Programsymboler.

Noen ganger er det vanskelig å vite hvilket vaskeprogram som er optimalt. Finn ut hvilket programsymbol som passer best for plaggene som du nettopp puttet inn i vaskemaskinen.