Vi elsker matlaging. Og vi liker å være på kjøkkenet. Men noen ganger kan selv den beste gjøre feil. Derfor har vi laget en liste over de ti vanligste kjøkkenfeilene og hvordan du kan unngå dem. Slik at det aldri slutter å være gøy på kjøkkenet.
1. Du lar ikke kjøttet hvile.
Sørg for at kjøttet har romtemperatur før du tilbereder det, og la det hvile noen minutter før servering. Da hindrer du at kjøttsaften renner ut, det kan gjøre kjøttet tørt.
2. Du steker egget boblete.
Alle vet at man også spiser med øynene så utseende til frokostegget er viktig. Hvis du bruker for høy varme når du steker egg blir overflaten boblete. Stek derfor på middels varme for å få det beste resultatet.
3. Du blander gjæren i for varmt vann.
Bruk aldri varmt vann når du baker med gjær, høy temperatur dreper gjæren og deigen hever seg ikke. Lunkent vann er nok.
4. Du smelter sjokoladen for raskt.
Smelting av sjokolade krever varsomhet fordi den ikke tåler for høy temperatur. La sjokoladen varmes langsomt opp under omrøring, ellers blir den lett kornete.
5. Du steker løken for myk.
Hvis du vil ha et sprøtt resultat må du bruke en stekepanne som er stor nok, eller steke i flere omganger. Hvis du legger for mye løk i samtidig blir den for myk. Stek heller litt om gangen.
6. Du moser ikke potetene for hånd.
Hvis du vil ha luftig potetmos skal du mose potetene for hånd. Hvis du bruker stavmikser eller food processor kan potetmosen bli klissete fordi stivelsen brytes ned. Derfor bør du bruke en potetpresse eller potetmoser hvis du vil ha en luftig mos, og en håndmikser eller food processor når du vil ha et mer kremet resultat.
7. Du bruker for liten kasserolle når du koker spagetti.
Sørg for at du bruker stor nok gryte, ellers klistrer spagettien seg sammen. For best mulig resultat kan du bruke en spesiell spagettigryte med sil.
8. Du blander ikke muffinsrøren godt nok.
Sørg for at du blander røren godt, ellers hever ikke muffinsene seg som de skal. Melet skal blandes til det ikke lenger synes, og deigen skal ha jevn konsistens og farge.
9. Du baker paideig med romtemperert smør.
Paideigen blir aller best når du bruker skikkelig kaldt smør. Kjøleskapskaldt smør og iskaldt vann gjør paiskallet ekstra sprøtt.
10. Du pisker fløten for hardt.
Ikke pisk fløten for lenge, da blir det smør. Når du pisker med en håndmikser skal du kjøre på laveste hastighet. Det gir en stabil krem som ikke er for hard.