Hos Bosch jobber vi for å utvikle løsninger på virkelige problemer i hverdagen. Store og små. To av de største problemene vi står overfor nå er bærekraft og helse. Vi vil derfor gjøre det enklere og morsommere for alle å leve et mer bærekraftig og sunt liv. Når det gjelder matoppbevaring og hvordan man kan unngå matsvinn, gjelder prinsippet ”mange bekker små”. Det er i hverdagen og i de små tingene forandring skjer. Og her kan vi spille en stor rolle sammen. Se selv, tallene lyver ikke.
Matavfall i tall.
Dette er virkelig et stort problem, 1,3 milliarder tonn mat kastes unødig hver år1. Samtidig som folk sulter, kastes ubeskrivelige mengder god, næringsrik mat. En annen måte å se det på er at anslagsvis 30% av all mat som produseres hvert år, går tapt2.
Tenk på all frukten, alle grønnsakene og restene som er i kjøleskap i dag, uten å bli tatt vare på. I Europa og USA kaster vi mellom 95 og 115 kg mat per person per år. Det er unødvendig på så mange måter: Du bruker unødvendige penger på maten, folk jobber unødvendig og ressurser investeres unødvendig for å produsere den. Ikke minst har matsvinn en negativ effekt på klimaendringene. Cirka 4,4 gigatonn klimagasser slippes ut i atmosfæren hvert år, bare hvis du teller klimagassene som kan knyttes direkte til matavfall3. Dette er like mye klimagass som 2,2 milliarder biler slipper ut. Dette er enorme tall vi snakker om, og det kan føles for stort til å håndtere. Men håpet er at vi alle med små midler kan redusere matsvinnet vårt i hverdagen og dermed sammen utgjøre en stor forskjell.
Handle smartere!
Mange går og handler sultne, stresset eller uten en plan. Nøkkelen er å ikke gjøre det ofte. Prøv å planlegge handleturene dine og ha en plan for hvordan du skal oppbevare maten din for å få så lang holdbarhet som mulig.
Start med å gjøre en ukentlig planlegging. Hva skal du spise? Prøv å finne retter som delvis inneholder de samme ingrediensene. Sjekk i kjøleskap og fryser, du finner ofte ting der som du hadde glemt at du hadde hjemme. Lag lister! Prøv å unngå å kjøpe varer du allerede har hjemme, og kjøp bare det du trenger til ukens oppskrift. Hvis dette er en utfordring du synes er ekstra vanskelig, kan vi anbefale et av våre kjøleskap med kamera. Da kan du alltid se hva du har i kjøleskapet via Home Connect-appen. Hvis du følger disse tipsene, vil du redusere unødvendige kjøp og dermed redusere matsvinnet. Så tenk med hjernen og ikke med magen, ikke handle sulten!
Først inn, først ut.
En annen enkel, men effektiv metode for å redusere matsvinn, er å organisere og holde god orden i kjøleskapet. Lag en regel om å alltid plassere den siste maten du har kjøpt lengst inn, og at du alltid har varer med kortere holdbarhet foran. Vi gjentar: Lengst holdbarhet, lengst bak. Kortest holdbarhet foran. Rengjør du kjøleskapet med jevne mellomrom, får du i tillegg til et friskere kjøleskap, en bedre oversikt over innholdet og hva du trenger å spise før det blir dårlig.
Oppbevar og bevar tilberedt mat.
I tillegg til å planlegge innkjøpene dine, kan du redusere matsvinn ytterligere ved å tenke lengre fram: Lag mye på en gang og oppbevar det ordentlig slik at du sparer både tid og ressurser. I tillegg er det veldig deilig å ikke måtte lage mat fra bunnen av hele tiden. Når det gjelder oppbevaring, har vi i Bosch lang erfaring og mye å bidra med. Vi er ganske enkelt eksperter på å forlenge holdbarheten til frukt, grønnsaker og mat. Kjøleskap og frysere er åpenbare eksempler, men nå kan vi også hjelpe deg med Bosch vakuumoppbevaring. Stavmiksere og blendere med vakuumfunksjon. Blenderen har et integrert vakuumsystem som lar deg lage smoothies, supper og mer uten å utsette de for oksygen (som fremskynder nedbrytningsprosessen). Og med en fleksibel slange kan du bruke den til å vakuumpakke mat i praktiske vakuumposer og matbokser.
Du kan enkelt forvandle stavmikseren til en vakuummaskin ved å klikke på den tilhørende pumpen. Du kan bruke vakuum og oppbevare maten i spesielle skåler og zip lock-poser med passende ventiler. Perfekt for deg som vil gjøre gårsdagens middag om til dagens matboks på jobben.
Bare legg maten i vakuumposen eller matboksen, sug ut luften, legg den i kjøleskapet eller fryseren og varm den opp når du spiser. I tillegg til at vakuum forlenger holdbarheten til mat, frukt og grønnsaker, blir også smak og næringsstoffer bedre bevart.
Et annet sted vakuum kan gjøre nytte, er i fryseren. Vakuum forhindrer fryseskader og at det dannes iskrystaller på maten. Ved å oppbevare maten i fryseren i porsjonsstørrelser, kan du redusere risikoen for matsvinn ytterligere.
En annen ting du bør vurdere hvis du vil redusere matsvinnet ditt, er våre kjøleskap med VitaFresh. Deres 0°C-soner og fuktighetsregulerende system, holder ferske råvarer friske opptil tre ganger så lenge.
Få måltidet til å mette lenger.
Alle kan sikkert kjenne seg igjen i å ha et kjøleskap med mange rester og små porsjoner. Hva kan du gjøre med dem? Ganske mye, hvis du blir litt kreativ. Grillet kylling og grønnsaker fra helgen kan lett bli en god pasta. Men hva med frukt og bær som snart blir overmodne?
Hvis du oppbevarer dem i vakuum, holde de seg friske opptil dobbelt så lenge4. Du kan alltid redde frukt og bær ved å lage en god smoothie med en vakuumblender. Hvis du gjør det, vil den inneholde opptil fem ganger så mye vitamin C5. Og du har dobbelt så mye tid på deg hvis du oppbevarer dem i vakuum.
1. FAO. 2011. Global food losses and food waste - Extent, causes and prevention. Rome, 29 pp. http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf
2. FAO. 2015. Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction. Rome, FAO. http://www.fao.org/3/ai4068e.pdf
3. Rezaei, Maryam & Liu, Bin. 2017. Food loss and waste in the food supply chain. Nutfruit. 71. 26-27.
4. Lagret i kjøleskap i poser, krukker eller flasker under vakuum sammenlignet med lagring uten vakuum, studie utført av uavhengig laboratorium UNIVERSITY OF LJUBLJANA, Biotechnical Faculty. 09/2018, 06/2019 og 12/2019.
5. En smoothie blandet i en Bosch vakuumblender etter 24 timers oppbevaring i kjøleskap sammenlignet med en smoothie blandet i en blender uten vakuum. Studie av et uavhengig laboratorium UNIVERSITY OF LJUBLJANA, Biotechnical Faculty. 08/2018.