Spekemat er blant vår mest tradisjonelle festmat og perfekt mai-mat.
På gårdene rundt om i landet, før kjøleskapenes tid, ble spekemat lagret som forrådsmat på stabburet. Ved Gaukmesse, rundt tiden når gjøken gol ble vårens ankomst feiret med å spise opp fjorårets spekemat.

Skal du servere spekemat kan alt klargjøres på forhånd, slik at også verten kan være en stressfri gjest. Velg gjerne flere slag spemat som skinke, fenalår og noen spekepølser. (Beregne ca. 150 gram kjøtt totalt pr. person).

Godt og klassisk tilbehør er smør, flatbrød, brød, rømme, salat og poteter eller potetsalat. Men også frukt, bær, nøtter, et par oster og en spicy marmelade er godt til.
Mange serverer også rømmegrøt samtidig med spekematen.

Noe sprøtt passer også fint, vi foreslår her sprøstekte ostechips og sprø spekeskinke, se oppskrift under.

Oppskrift.

  • Parmesanchips:

Finriv parmesan eller annen hard, lagret ost og fordel som små sirkler på bakepapirkledt stekebrett. Stek ved 190 ℃ varmluft til de er svakt gylne, ca 10 minutter. Kan legges over eks en kjevle eller flaske mens fortsatt varme for å stivne i en buet fasong. Beregne ca. 10 gram per chips.

  • Sprøstekt spekeskinke:

Dekk et stekebrett med bakepapir og legg utover tyntskårne spekeskinkeskiver, men uten at de overlapper hverandre. Legg bakepapir også på toppen skivene før et stekebrett legges oppå. Stek ved 170 ℃ varmluft i ca 25-35 minutter til skivene har mørknet noe i farge og ser forholdsvis tørre ut. Tid kan variere med tykkelsen på skivene, sjekk etter korteste nevnte tid. Skivene blir helt sprø nå de blir kalde (om ikke, stek noen minutter til, da behøves ikke bakepapir og brett på toppen).