Noen enkle tips så du kan bidra til å redusere matsvinnet. Med start i ditt eget hjem.
Mat. Hvem elsker ikke mat. Og er det ikke helt fantastisk at den, som så mye godt kan vokse og foredles i naturen. Men med stor variasjon av mat og matretter, kommer også problemet med matsvinn. Nesten en tredel av all mat som produseres for menneskers forbruk (±1.3 milliarder tonn) kastes årlig. Det er nesten 100 kilo i snitt årlig på hver europeer, og skulle kunne forsørge 200 millioner sultende mennesker*. Men mat er ferskvare og vi kan ikke slutte å produsere, så det er opp til oss som individer å bidra til å redusere vårt eget matsvinn. Høres det prektig og kjedelig ut? Det behøver det slett ikke å være. Her har vi samlet noen tips du kan begynne med.
Bruk fornuften, best før kan også være bra etter.
Best før-dato er en indikasjon, ingen fasit. Så første tips er svært enkelt; lukt og smak på maten din. Er du litt usikker på melk for eksempel, så hell en liten skvett i varm kaffe, te eller varmt vann før du heller på mer. Skiller den seg, til tross for at den luktet ok, så er grensen passert, ellers kan du bruke den.
Lag mat av rester.
Ikke kast mat som blir til overs, den kan bli neste rett med litt nye krydder og tilbehør. Oppbevar gjerne rester i en 0°C-sone i kjøleskapet. Hos Bosch kalles det VitaFresh-sone og forlenger matens holdbarhet takket være nær null grader og optimal luftfuktighet.
Brems tiden, frys ned maten.
Har du laget for mye mat? Kom ikke alle til middag, eller ble ikke alt du kjøpte inn spist? Frys mens det fremdeles er ferskt, hvis du ikke vet når du kommer til å spise det. De fleste matvarer kan fryses, både rå og tilberedte. Et tips er å dele opp f.eks. kjøttdeig, brød eller middagsrester i mindre porsjoner, så trenger du bare å tine opp det du skal bruke neste gang. Skriv dato og innhold så det blir lett å finne og ta det eldste ut av fryseren først. Du kan også redusere matsvinnet ved å organisere både kjøleskap og fryser.
Sjekk kjøleskapets innhold og planlegg smart.
Når du handler mat, så er en del av planleggingen å se hva du allerede har i kjøleskapet. Hvem har ikke kommet hjem med et glass taco-saus eller en pose poteter bare for å oppdage at det fantes i kjøleskapet fra før. Men står du i butikken så blir det straks litt vanskeligere, hvis du mot formodning ikke har et kamera i kjøleskapet. Og det er det faktisk mulig å få med Bosch. Vårt kombiskap med innebygget kamera kobler du enkelt opp med med Home Connect-appen, så du kan titte inn i kjøleskapet uansett hvor du er.
Oppbevare fisk og kjøtt? Ikke noe problem!
Fisk, kjøtt og kylling er litt ekstra følsomme for varme. Dessuten inneholder de kjøttsaft og aromaer som kan sette smak på andre varer i kjøleskapet. Det beste er at de får ligge i egne beholdere i kjøleskapet. Hos Bosch med VitaFresh-soner finnes det egne kjøtt- og fiskeskuffer som dessuten holder 0°C og en tørr luftfuktighet, i motsetning til grønnsakskuffen i VitaFresh som holder nær 0°C men er fuktigere. Så tenk som de gjør i butikken, hver ting på sin plass.
|
|
Matrett av rester | Bosch VitaFresh for lengre holdbarhet. |
Ris, pasta, potet - det er råvarer som du ofte har hjemme og som dessuten kan ha blitt liggende fra et tidligere måltid. Her har du tre oppskrifter på rester. | Reduser matsvinnet med riktig oppbevaring. Her kan du lese hvordan Bosch VitaFresh kan hjelpe deg å oppbevare maten på optimal måte. |
Tre enkle oppskrifter på rester | Lær deg mer om VitaFresh-teknologien |