Mange er ikke klar over hvor mye mat de kaster. Den mengden mat som kastes hvert år er nok til å mette de nesten en milliard mennesker som sulter i verden. Derfor presenterer Bosch de ti beste tipsene for å unngå matsvinn.
Merk alt.
Har du glemt når du åpnet melkekartongen? Skriv datoen på kartongen. På denne måten unngår du å ha mange åpne bokser, flasker og beholdere som du ikke vet om bør kastes eller ikke.
Innhoppere fungerer også.
Noen ganger trenger du ikke å kjøpe en spesiell ingrediens hvis du kan finne noe lignende hjemme.
Først inn, først ut.
Plasser alltid det du har kjøpt sist lengst bak i kjøleskapet, slik at du husker å spise opp det som er eldst først. Dette gjelder selvfølgelig også i fryseren.
Handle smart.
La hjernen hvile – bruk handleliste og sjekk hva du har hjemme før du handler. På denne måten unngår du å få dobbelt opp.
Lag en restelunsj.
Være kreativ og lag et måltid av rester en gang i uken, f.eks. en asiatisk wok med ulike grønnsaker. Det er den perfekte muligheten til å være litt nyskapende. Og unngå matsvinn.
Kjøl raskt.
Sørg for å kjøle ned rester raskt. Fryseren stopper veksten av skadelige mikroorganismer og nedbrytningen av matvarene.
Sats på oppbevaring i bokser.
Et kjøkken er ikke et kjøkken uten bokser, så bruk dem for å samle rester og annet. Dessuten er glassbokser en stilig innredningsdetalj.
Hold deg til målene.
Sørg for å måle eller veie maten slik at du får riktige porsjonsstørrelser. De fleste vet hvor lett det er å koke dobbelt så mye pasta som nødvendig.
Gjenvinn skallet.
Ikke kast grønnsaksskall, men bruk det til å lage en smaksrik grønnsaksbuljong. Da har du det perfekte grunnlaget for neste deilige suppe.
Lag isbiter av sausen.
Noen ganger trenger du bare litt saus, så prøv å fryse ned det som blir til overs som isbiter. Da blir det enkelt å bare ta ut det du trenger og tine det.