En tørketrommel kan gjøre livet så mye enklere. Du kan vaske og tørke flere vasker etter hverandre – og spare tid og plass i prosessen. Men en tørketrommel fører også til flere spørsmål: “Hva kan jeg tørke i tørketrommelen?", "Hva betyr symbolene på tørketrommelen" og "Hvilket tørketrommelprogram trenger jeg?"
Disse spørsmålene er helt normale – det er også normalt å stille dem flere enn én gang. Siden forskjellige klær lages av forskjellige materialer, og tørkealternativene du står overfor er så mange, kan det forvirre de aller fleste. Det er nesten ingenting som er så frustrerende som å ta ut favorittgenseren fra tørketrommelen og oppdage at den har krympet til barnestørrelse!
Vi har laget denne guiden slik at du kan unngå vanlige tørkefeil. Som global produsent av vaskemaskiner og tørketromler ønsker vi å gjøre det enklere å vaske og tørke tøy. Vi ønsker å gjøre prosessen enklere ved å gi deg en detaljerte forklaringer og tips om tørkesymboler og tegn.
Vil du ha en rask oversikt? Last ned og skriv ut oversikten over tørketrommelsymboler:
Hva kan tørkes i tørketrommelen?
Etter vasking kan du sorterer klærne i to grunnleggende kategorier: Tøy som kan tørkes i tørketrommel og tøy som må henges opp på snoren, eller tørkes flatt. Vaskelappen på klærne og tingene dine inneholder symboler for tørketrommel som alltid vises som en firkant med en sirkel inni. Vaskelappen har også andre vaskesymboler som gir deg instruksjoner om hvordan du skal vaske klærne.
Alle tørkesymboler på tøyet ditt er gyldig for alle typer tørketromler, uansett om du har en varmepumpetørketrommel, en kondenstørketrommel eller et kombinert vask og tørk-apparat.
Flere klesvasktegn og symboler.
I tillegg til firkantsymbolet, finner du mange andre vaskesymboler på vaskelappen, som:
- vaskebaljen
- trekanten
- strykejernet
- sirkelen
Finn ut hva disse vaskesymbolene betyr her:
Lurer du på om du kan putte klærne dine i tørketrommelen? Her er en oversikt over symboler som viser om tøyet ditt er egnet for tørking i tørketrommel:
|
|
|
Tørketromling som normalt Firkantsymbolet med en sirkel inni er det generelle symbolet for tørketromling. Hvis du ser det på en vaskelapp, er det trygt å tørke plagget i tørketrommelen. |
Må ikke tørketromles Hvis plagget ikke bør tørketromles, ser du den samme firkanten med en sirkel i, med et kryss over seg. Ikke legg tøy med dette symbolet i tørketrommelen. |
|
|
|
Tørketromling – uten varme En stor svart sirkel inni firkanten indikerer at plagget bare bør tørkes skånsomt med kald luft. |
Tørketromling – strykefri Lapper som viser en strek under symbolet for tørketrommel bør tørkes med en skånsom syklus (for eksempel syntetisk). |
Tørketrommel – Skånsom Delikate stoffer med vaskelapp med to streker under symbolet for tørketrommel trenger ekstra skånsom tørking, og et spesielt tørketrommelprogram (som f.eks. ullprogram). |
|
|
|
Kald/lav varme Et tørketrommelsymbol med en prikk inni sirkelen betyr at du bare skal tørke plagget på lave temperaturer opptil 60 °C. |
Høy/medium varme To prikker inni sirkelen betyr at du kan tørke plagget på vanlige temperaturer på opptil 80 °C. |
Høy/veldig høy varme Tørketrommelsymbolet med tre prikker inni sirkelen betyr at du kan, og bør, tørke plagget på den høyeste temperaturen. |
|
|
|
Lufttørking Tørkesymbolet av en tom firkant betyr lufttørking. Du bør henge disse plaggene på en snor, eller tørke dem flatt. |
Tørkes i skyggen Tørkesymbol med to diagnale linjer i det venstre hjørnet betyr at stoffet ikke tåler direkte sollys. For å beskytte tøyet fra bleking og falming, bør du sørge for at plagget tørkes i skyggen. |
Hengetørking/Drypptørking Tørkesymbolet med en vertikal linje i midten av firkanten betyr at tøyet skal henges til tørk på en snor (eller lignende). To vertikale streker betyr at plagget skal henges til tørk på en snor når den fremdeles er dryppende våt. |
|
|
|
Tørkes på tørkesnor i skyggen/drypptørkes i skyggen Tørkesymbolet med en vertikal strek og en trekant på toppen betyr at tøyet bør tørkes hengende på en klessnor, i skyggen. To vertikale streker betyr at plagget skal drypptørkes på en klessnor i skyggen. |
Tørkes flatt Dette tørkesymbolet med en horisontal strek i midten av firkanten indikerer at tøyet skal tørkes flatt. To horisontale streker betyr at du skal legge vasken til tørk når den fremdeles er dryppende våt. |
Tørkes flatt i skyggen Det samme tørkesymbolet med en horisontal strek (og en trekant øverst til venstre) betyr at vasken bør tørkes flatt i skyggen. To horisontale streker betyr at tøyet skal legges ut i skyggen når det er dryppende vått. |
Ofte stilte spørsmål om symboler for tørketrommel.
Hvis symbolet for tørketrommel mangler, for eksempel fordi lappen er fjernet, kan du fremdeles ta en relativt informert avgjørelse. Tekstiler som kan vaskes på over 60 °C kan som hovedregel vanligvis tørkes i tørketrommel. I de fleste tilfeller er tøyet laget av 100 % bomull og kan tørkes på de høyeste temperaturene. Dette er hovedsakelig tekstiler som:
- Håndklær
- Rengjøringskluter og kjøkkenhåndklær
- Undertøy og sokker i bomull (begge uten stretchfibre)
- Sengetøy
- Dyne- og putetrekk (men det er lurt å sjekk vaskelappen her)
Tørketrommelen er perfekt for disse typer klær, spesielt for håndklær og noe sengetøy, som blir ekstra luftig etter tørking på høyere temperaturer. Det lukter også deilig når det kommer ut av tørketrommelen. Eksempler på programmer som gir egnet pleie for bomullstøyet ditt:
- Bomull, ekstra skaptørt
- Bomull, skaptørt
- Bomull, stryketørt
Merk: Ikke alle bomullsstoffer er varmebestandige og egnet for tørketromling. Det anbefales derfor å alltid sjekke vaskelappen. Finn ut mer under spørsmålet "Kan tekstiler i 100 % bomull alltid tørkes i tørketrommel?"
Det finnes noen tekstiler eller klær som kan bli skadet av tørketromling. Hvis du er usikker fordi vaskelappen mangler, bør du velge lufttørking for sikkerhets skyld. Vær alltid forsiktig når det gjelder tørking av disse tingene:
- Fine tekstiler som silke eller visse typer ull kan generelt tape formen i tørketrommelen, særlig med feil innstillinger.
- T-skjorter med trykk bør bare tørkes på lave temperaturer, fordi trykket kan bli skjevt og/eller boblete.
- Sørg alltid for at dine syntetiske tekstiler og plasttekstiler er egnet for tørketromling.
- Badematter eller tepper med gummibelegg under kan smelte i tørketrommelen.
- Alle tekstiler som inneholder skum, enten det er er puteinnlegg eller skulderputer, er ikke egnet for tørketrommel.
Hvis det står bomull på vaskelappen, er det vanligvis trygt å tørketromle. Det finnes derimot alltid unntak.
- Bomullsblandinger. Bomull er ofte blandet med syntetiske fibre som spandex og polyester. Bomullsblandinger er mer tøyelige enn vanlig bomull, men de er ofte ikke så varmeresistente. Det betyr at det er bedre å tørke på lavere temperaturer.
- Men selv med tøy i ren bomull, kan det være forskjeller avhengig av trådtetthet og behandling. Dette ser du ved å ta en nærmere titt på stoffet.
- Spesielt hvis bomullen har en mørk farge, kan tørkeprosessen påvirke fargen.
Du bør derfor alltid se på vaske- og tørkesymbolene og pleieinstruksen når det er mulig!
Ull er veldig sensitivt, både når den vaskes og tørkes. Derfor blir ulltøy vanligvis vasket for hånd og lufttørket. Hvis du ønsker å vaske eller tørke tekstiler i ull i maskinen, bør du bruke et spesielt ullprogram.
Bosch ullprogram er spesielt skånsomt for tørking. Hvis du ønsker å lufttørke ulltøyet ditt, er det best å legge det på et håndkle. Fordi ull ikke tåler varme, bør det ikke plasseres i direkte sollys eller på en varmeovn for å tørke. Ull av høy kvalitet kan også luftes regelmessig, slik at det ikke er nødvendig å vaske den like ofte.
Mange tekstiler må tørkes skånsomt og på lav temperatur. Det gjelder blant annet:
- Bomullstøy (som blant annet T-skjorter og gensere) og denimstoffer
- Alle andre naturfibre som lin og hamp
- Treningstøy og alle syntetiske fibre som polyester, spandex eller fleece. Klær i mikrofiber er vanligvis i denne kategorien
De fleste av disse tekstilene krymper ikke i moderne tørketromler, gitt at du bruker riktig program og tørketemperatur. Når du velger tørkeprogram eller temperaturinnstilling, se på vaskesymbolene og pleieinstruksen på vaskelappen.
Generelt bør ikke syntetiske stoffer og spesielt pustende materialer og funksjonelt tøy tørkes for lenge, og bare på lave temperaturer. Se etter programmer som:
- Fast mix
- Ekstra kort 40
Treningstøy tørker vanligvis raskt og er derfor også enkelt å henge opp til tørk. Hvis du ønsker å tørke disse tingene i tørketrommelen, velg et tilsvarende program, som:
- Sportstøy
Dunjakker, sengetøy og puter med dunfyll tørkes best i tørketrommel med et spesielt dunprogram. Tørking i tørketrommel gir dun elastisitet og volum. Hvis du ikke har tørketrommel eller hvis vaskelappen krever det, er det best å ta tøyet til profesjonell rens. Lufttørking er ikke anbefalt for dun, fordi det er vanskelig og tidskonsumerende. I tillegg, hvis det kommer vann i dunet, kan det ofte føre til flekker og til og med ubehagelig lukt.
Når du tørker dun i tørketrommel bør du være oppmerksom på følgende:
- Dun trenger mye plass når det skal tørkes. Tørk alltid dunplagg individuelt når det er mulig.
- For å unngå at dunet klumper seg, kan du legge fire tennisballer i tørketrommelen. Viktig: Sørg for at fargene/fibrene på ballen ikke smitter over!
- Anbefalte temperaturer for tørking av dun er 30−60 °C. Tørkeprogrammet bør vare mellom 40 og 60 minutter.
- Hvis dunet fremdeles føles fuktig eller vått etter tørking, gjenta prosessen.
- Dun kan raskt få en ubehagelig lukt eller bli muggent på grunn av restfuktighet, så det er best å la det luftes i flere timer etter tørking.
Bosch tørketromler har et spesielt tørkeprogram for dun. Dette dunprogrammet kombinerer riktig tørketemperatur og varighet, spesielt for tørking av ting som dunjakker og dunputer.
Også her er det viktig å se på stoffet, spesielt bomullsblandinger, og på vaskelappen
- Klassiske jeans av høy kvalitet laget av 100 % bomull, kan du trygt legge i tørketrommelen. For jeans er risikoen for krymping svært lav, men fortsatt mulig. Hvis jeansene er stramme før de vaskes, bør du vurdere å droppe tørketrommelen helt.
- De fleste av dagens jeans er laget av blandingsstoffer med en høy andel stretchfibre eller polyester. Bruk skånsomme programmer for tørketromling av stoffblandinger – eller lufttørk hvis du er usikker.
- Det samme gjelder for stretch-jeans. Syntetiske fibre kan smelte på høyere temperaturer som senere kan føre til skader på favorittplagget ditt.
Ikke alt tøy trenger å vaskes og tørkes etter hvert bruk. Tørketrommelen din kan hjelpe deg med en rask oppfrisking. Bare putt tøyet i en vaskepose, og legg den i tørketrommelen i 15 minutter. Hvis du vil, kan du legge til et fuktig kjøkkenhåndkle som lukter godt for ekstra friskhet.
Etter 15 minutter tar du ut plagget, strekker det i fasong og lar det luftes på en kleshenger.
Merk: Følg bare disse tipsene hvis plagget er egnet for tørketromling. Tøy må aldri behandles med flekkfjerner eller andre brannfarlige midler før tørkesyklusen.
En testet og utprøvd måte å få favorittgenseren tilbake i opprinnelig form, er ved å strekke plagget forsiktig:
- Først bløtlegger du genseren i varmt vann. Bland litt sjampo i vannet slik at fibrene enkelt kan utvide seg.
- Legg den våte genseren på et håndkle, og rull det sammen for å fjerne overflødig vann.
- Så legger du genseren på håndkleet, og begynner å strekke den ved å dra den i fasong. Gjenta denne prosessen mens genseren tørker.